beats by dre cheap

Iz dubina tamnice, izvesce te rijeci iz dubine duse

                   
                                                U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
 
              
             Vjetar misli se danas zaustavio na stranici plavoj... A rijeci koje na nju redam, kao da vadih iz silnih dubina morskih. Istinski strah od pada u zarobljenistvo morskog prostranstva, otvorio je predamnom misli o Junusu, a.s. Srdzba i okretanje od naroda njegova bacila ga je u bezizlazno stanje. Zeludac morske nemani postao je njegovom tamnicom.
             Daleko od kopna, u tminama utrobe kita, zivio je. Kakva bi nada u prezivljavanje bila kod onog ko se na Allaha ne oslanja, na Junusovom mjestu? Daleko od kopna, u dubinama ko zna kog mora, u tminama utrobe zvijeri?
            
             Nije imalo spasilackog tima koji bi mu pomogao. A pomoga mu je rijec. Junusa, a.s., spasise rijeci, koje su tvorile svu njegovu nadu, polozenu pred Gospodarem svega. Stalno je ponavljao "La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu mine-zalimin". Nema boga osim tebe, slavljen neka si, ja sam, doista, nasilje prema sebi ucinio".
           U tefsirskim predanjima se moglo sresti da - kit koji je progutao Junusa, a.s., nikako ga nije mogao svariti... Zivotinja se mucila, sve dok je iz njene utrobe dopirao odjek "Subhanek"!  
           Nije bila kadra, uprkos svojoj velicini, svariti onog ko slavi svog Gospodara. To potvrdjuju i rijeci kur`anske:                                                                                 
 "فلولا أنه كان من المسبحين  للبث في بطنه إلى يوم يبعثون.
I da nije bio od onih koji Allaha slave, ostao bi u utrobi njenoj do Dana prozivljenja”. (Es-Saffat,143,144)
         
          Prijatelju moj, mislis li da je iskusenje u koje dodjes, strasnije od tamnice Junusove? Pogledaj koliko je velicine u rijeci subhanek...Ponovi ono sto je Junus ponavljao, ono sto ga je tamnice spasilo. Malo li je ono sto dajemo, a veliko li je ono sto dobijamo.
   
“Gospodaru, ako bih zivot bio kadar staviti u jedan dah, ucinio bih ga tesbihom Tebi! Moj je grijeh veci od Junusovog, a moje iskusenje manje od njegovog. Subhanek, dovedi me ostrvu sigurnosti Tvoje”.

Fragrant memories
http://fragrant.blogger.ba
21/07/2008 19:48