Fragrant memories

Optimisti i pesimisti umiru jednako... Oni samo razlicito zive... Kako zivis,prijatelju ?

05.08.2009.

Bojim se straha

                                       

                                     U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

                  Plasim se ovolikog straha. Kojim god okom na Dunjaluk da pogledas, vidis upozorenja na opasnost. Virusi sto gutaju sve, nuklearne bombe, globalno zagrijavanje, klimatski poremecaji, glad, kriza...

                 Oci javnosti, sirom zatvorene za stvarni strah od svoje odgovornosti, namecu nam samo strah od pandemija, katastrofa, asteroida, globalnog unistenja. A strah od Ahireta? Od perioda kad ti oci ostanu zamrznute u pravcu kuda je tvoja dusa otisla? Tog straha najmanje ima u ocima javnosti.

               Fransis Bejkon veli: "Patnja ima granicu, strah je nema".  Bojim se da nam nametnutim, bezgranicnim strahom od iskusenja ne utrnu strah od Svevisnjeg....A Allah Uzviseni, u kudsi hadisu se svojom velicinom zakle pa veli:

 "Tako mi moje Velicine, necu sastaviti kod mog roba dva straha, niti cu kod njega sastaviti dvije sigurnosti: Ako se ne bude bojao Mene na Dunjaluku, imat ce strah na Sudnjem danu, a ako Me se bude bojao na Dunjaluku, bice siguran na Sudnjem danu."

            Onaj ko se boji samo Njega, nema se razloga bojati katastrofa, unistenja, zaraza...Jer je svjestan da je sve u Njegovoj ruci. Ko se Allaha ne boji, bojace se svega ostalog. Kako kaze Miljenik Milostivog, s.a.v.s.: "Ko se boji Allaha Uzvisenog, sve ce se njega bojati, a ko se bude mimo Allaha nekog bojao, Allah ce mu dati da se od svega boji".

           Aliji, r.a., se pozalio covjek da se boji svojih grijeha. Alija, r.a., mu rece: "Allahov oprost je veci od tvojih grijeha". A on veli: "Bojim se, jer moji grijesi su toliko veliki da ih nista nemoze prekriti". Alija, r.a., tada veli: "Tvoje gubljenje nade u Allahovu milost je veci grijeh od tvojih grijeha".

          Gospodaru,  strahom od Tebe sacuvaj nas straha od svakog mimo Tebe!  

          

Fragrant memories
<< 08/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

ياالله

جيراني

Oporuka
اموت ويبقى ما كتبت فـيا ..... ليت من يقرأ مقالى دعا لى
لعل إلهى ان يمن بلطفه ..... ويرحم تقصيرى وسوء فعالى


"Umrijet cu, a ono sto napisah ostaje,

Da dovom me pomene ko citao bude nakon mene,

Mozda me Gospodar moj blagoscu daruje,

I oprosti djela i rijeci moje..."

ZIJARET BROJCANIK
91412

توكلت على الله