Fragrant memories

Optimisti i pesimisti umiru jednako... Oni samo razlicito zive... Kako zivis,prijatelju ?

19.03.2009.

Znameniti imam, kog je dova siromaha izbacila iz mesdzida

                                    

                                        U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

        Davno ti ne pricah pricu iz vremena davnih. Posebno volim da te slovom vratim u vrijeme imama Ahmed bin Hanbela, r.a. Slovima koje nizem u tespihe rijeci, otvoricu ti vrata jednog mesdzida u kom je imam Ahmed planirao da prenoci, jer drugog konaka nije imao.
        Putovao je, noge ga donijele u grad nepoznat. Tek sto je pokusao zaspati, dodje cuvar mesdzida i upozori ga da ne smije spavati tu. Imam mu objasni da drugog konaka nema, ali ga ovaj ne htjede razumjeti, vec ga stade vuci ka izlazu.
 
        Vani, dok su se prepirali, naidje jedan covjek i upita sta se desava. Imam Ahmed mu objasni, a on ga pozva svojoj kuci na konak. Covjek bjese lokalni pekar, pripremao je tijesto za hljeb.
           
         Uz put, imam primijeti da covjek mnogo izgovara tesbih i istigfar. Kad se jutrom probudio, upita ga: “Jesi li vidio kod sebe kakve tragove tesbiha”?
          
       Pekar pognute glave, skromno odgovori: “Sve sto zamolim Allaha uslisa mi, samo mi je jedna dova do sad ostala neuslisana”. Ahmed upita: “A koja je to dova”? Covjek odgovori: “Da vidim imama Ahmed bin Hanbela”!
           
      Imam na to rece: “Ja sam Ahmed bin Hanbel, i tako mi Allaha, izbacen sam iz dzamije da bih tebi bio doveden, i evo svaka tvoja dova je primljena”.
14.03.2009.

Tragovi na licu zime

               

                                      U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

           
           Zima potraja, i htjedoh da na njenom bijelom licu ostavim trag sjecanja. Uvijek je bila olicenje ciscenja, pokrivanja svega mnogobojnog bijelim ledenim kefinima cistote.
A moj Dunjaluk to cesto ne zeli da takvim vidi. Moj dunjaluk je starac sijedi. Starost je kosu i bradu njegovu ucinila bijelom. Rado bih mu rekao: “Starce, pobijelio si, a bijelo najmanje trpi necist, bjelilo tvoje brade ne trpi crnilo grijeha u koje me vodis”.
 
           Kad se pred tobom otvori bijelo prostranstvo, neki skriveni nagon pokrene te da ostavis traga.
          Trag koji bih ostavio na licu zime, prenose od Poslanika, s.a.v.s. Pred vjerne ashabe jednog dana zabode tri stapa, jedan za drugim. Upitni pogledi ashaba bjehu razmijenjeni. On, s.a.v.s., im odgovori sta je koji stap.
 
Prvi – insan, drugi edzel,  treci – emel. (kao sto ti nevjesto nacrtah)
 
          Prvi stap si ti, covjece. Drugi je tvoj smrtni cas. Treci je tvoja nada. Nikada neces stici do svih svojih nada, a da te ne susretne tvoj edzel, u tajni odredjenja skriveni cas smrtni.
Neces doci do tvog emela a da te ne pretekne edzel. Zato se ne nadaj da ces upotpuniti i pecat staviti na sva svoja nadanja.
                        
              Gospodaru moj, zahvaljujem ti hvalom koja samo Tebi prilici! Zahvaljujem ti mojim zadovoljstvom odlukom Tvojom,  jekinom mojim u mudrost Tvoju, radoscu mojom zbog Obecanja Tvog, strahom mojim od upozorenja Tvog!
 
 
Fragrant memories
<< 03/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

ياالله

جيراني

Oporuka
اموت ويبقى ما كتبت فـيا ..... ليت من يقرأ مقالى دعا لى
لعل إلهى ان يمن بلطفه ..... ويرحم تقصيرى وسوء فعالى


"Umrijet cu, a ono sto napisah ostaje,

Da dovom me pomene ko citao bude nakon mene,

Mozda me Gospodar moj blagoscu daruje,

I oprosti djela i rijeci moje..."

ZIJARET BROJCANIK
69996

توكلت على الله